Over Sense-Making

het onderzoek van het niet-weten

Wat is sense-making?

Het woord sensemaking is pas een jaar of 40 oud. Toch is het denken erover al eeuwenoud.

Denk bijvoorbeeld aan de eerste mensen die rondom het kampvuur verhalen vertelden over de wereld die zij zagen. Of aan hoe we continu met onze taal onze cultuur bouwen. 

Hoe nemen we waar? Hoe begrijpen en handelen we in onze wereld?

Deze vraag wordt met de dag relevanter. Op het kantelpunt waarop we complexiteit durven omarmen.

Ik zie drie crisissen waar we als mensheid middenin zitten

  1. Een zingevingscrisis op persoonlijk niveau. Dit is ook duidelijk te zien als we kijken naar cijfers die gaan over eenzaamheid en depressie. Waarvoor doen we het?
  2. Een betekeniscrisis op het niveau van gesprekken en groepen mensen. Hoe kunnen we nog op een goede manier met elkaar in gesprek? We raken gepolariseerd en verdwalen in een woud van meningen en overtuigingen.
  3. Een metacrisis waarin de ene crisis volgt op de andere en die lijken te stapelen, zoals de klimaatcrisis en geopolitieke crisis.
 

We staan met elkaar op een kantelpunt. Om de problemen van deze eeuw de baas te worden, zullen we op een andere manier naar onszelf, de ander en de wereld moeten kijken. En de collectieve wijsheid ontwikkelen om hierin te kunnen handelen.

 

Ik wil een bijdrage leveren, jij ook?

Sense-making is een vaardigheid die het verschil in maakt, zowel op persoonlijk-, professioneel- als collectief niveau.

Ik neem je graag mee in de wereld van sense-making, waar je zelf kan ervaren wat het oplevert om complexiteit in volle glorie te ervaren.

Hi, ik ben Ingmar Kappers

Het onderwerp sense-making grijpt me op een diep persoonlijk niveau

Al meer dan 15 jaar werk ik als coach, trainer en sparringpartner voor management en directie. Maar in 2018 begon er iets te knagen in mijn ondernemerschap. Ik behaalde mooie resultaten met klanten in verandertrajecten, maar toch vervulde het me niet. Ik vroeg me af of ik meer impact kon hebben in opdrachten en in samenwerkingen.

Om daar antwoord op te geven dook ik de wetenschappelijke literatuur in, las ik artikelen en luisterde ik podcasts. Ik hoorde de roep vanuit de natuur en maakte me de belangrijkste vaardigheden eigen.

Eén onderwerp kwam steeds centraler te staan in mijn ondernemerschap: sense-making. In 2020 besloot ik daarom het roer om te gooien en mijn focus te leggen op sense-making.

Wat is sense-making in organisaties?

Sense-making is het belichaamde en cognitieve proces waarin waarnemen, duiden en handelen als parallelle processen plaatsvinden binnen de dynamische en wederkerige complexiteit

Sense-making is het  (menselijk) proces van waarnemen, duiden en handelen in complexiteit en noemen we ook wel complexiteitsDOEN.
Sense-making is de fundamentele vaardigheid van de 21e eeuw. Het biedt leidinggevenden, adviseurs en andere professionals de mogelijkheden voor maximale impact in organisaties.

Waarom zou je met mij aan de slag willen om je sense-making te ontwikkelen?

✓ Ik help je effectief worden in een wereld die steeds minder voorspelbaar en planbaar wordt, zodat je met plezier en precisie in die wereld kunt staan.

✓ Dit vraagt om sterke vaardigheden op het gebied van waarnemen, betekenis en handelen. Daarin combineer ik meerdere theorieën, methoden en technieken en nodig ik jou uit om er ook mee te experimenteren

✓ Ik blijf onderzoeken in het niet-weten en blijf nieuwsgierig naar wat is of kan zijn. Iedere dag weer.

Ga je met me mee op sense-making reis?

Ik heb Ingmar leren kennen als een excellente professional en warm mens. Met een scherp luisterend oor. Aangevuld met zijn vermogen waardevolle vragen te stellen. De antwoorden op die vragen gebruikt hij om tot sense-making te komen. Daarmee zet hij zo wel groepen met – als individueel mensen in beweging. Hij is duidelijk naar zijn opdrachtgever en heeft niet alleen oog voor een duurzame verandering maar plaats dat ook in zijn beeld van de haalbaarheid van de gewenste verandering in een organisatie, c.q. de spankracht van die organisatie.

Jan Dirk Pruim1

Jan Dirk Pruim