SM12: De praktijk van variatie met Roel Simons

In deze podcastaflevering verken ik samen met mijn gast Roel Simons het belang van variatie in sensemaking. Roel werkt binnen een ander domein – dat van participatie en community building. In zijn loopbaan ontwikkelde hij een sterke interesse in systeem- en complexiteitsdenken en hoe dat van betekenis kan zijn voor sociale vernieuwing. Roel Simons is community-builder, filmmaker, participatie-expert en veranderaar in het onderwijs, stedelijke ontwikkeling en andere maatschappelijke domeinen. Hij richt zich op vraagstukken waarin hij mensen helpt proactieve mede-makers te worden in plaats van passieve consumenten binnen hun gemeenschap. Zijn werk met scholen, buurten, bedrijven en organisaties heeft geleid tot vele co-creatieve projecten die laten zien hoe de toekomst van leren en maatschappelijke betrokkenheid eruit kan zien.

In deze podcastaflevering ga ik in gesprek met Roel Simons, een variatiekundige en sensemaker in hart en nieren. Roel Simons is community-builder, filmmaker, participatie-expert en veranderaar in het onderwijs, stedelijke ontwikkeling en andere maatschappelijke domeinen. Hij richt zich op vraagstukken waarin hij mensen helpt proactieve mede-makers te worden in plaats van passieve consumenten binnen hun gemeenschap.

In de podcastaflevering onderzocht ik met Roel:

  1. Hoe ziet de context van participatieprocessen en community building eruit?
  2. Hoe past systeem- en complexiteitsdenken in die wereld?
  3. Hoe werkt betekenisgeving binnen zulke bottom-up veranderprocessen?
  4. Hoe creëert Roel variatie en beweging in die context?
  5. Waarom oplossingen niet bestaan…

En nog veel meer.

Shownotes

  1. Oog voor Klarendal – bewoners brengen hun eigen wijk in beeld (2001)

Geen enkel menselijk leven speelt zich af als in een film. Toch zet ieder mens de belangrijke gebeurtenissen en emoties in zijn  of haar leven achter elkaar,. Als er iets ingrijpend, emotioneels of grappigs gebeurt of als heel moedig of twijfelachtig bent, wordt dat een verhaal. Bij de verhalen horen beelden van de mensen die erbij betrokken zijn, beelden van de gebeurtenis, beelden van de plek waar het zich afspeelt, en beelden van de tijd wanneer de gebeurtenis plaatsvindt. Al die verhalen achter elkaar worden je persoonlijke film die je af kunt spelen in je hoofd. Of kunt vertellen aan anderen. Maar wil die verhalen horen? ( uit de Inleiding)

2. Bureau Dupin onderzoekt al jaren oude moordzaken met een collectief van onderzoekers. Kijk op videoland : https://v2.videoland.com/bureau-dupin-p_3154 of https://www.bureaudupin.org/